02 January 2017

Fred'sLife : Selamat Datang 2017



Kalau ikotkan kepada aku punya chronology dalam blog ni, nampak macam dah almost 9 years aku dalam dunia blog, macam-macam cerita yang aku rasa nak brag aku tulis kat sini. Some info some bragging, it's my blog somehow. Aku suka buat esei-esei panjang ni.

Harini; 2/365 of Year 2017. Selamat Datang 2017. Soon dah nak menganjak ke umur 27 tahun dah. For the past year - 2016 banyak memori yang dah aku buat, pahit & manis. Generally, 2016 merupakan tahun yang comprises of macam-macam element. Tahun lepas jugak, new year aku 
sambut dengan sahabat-sahabat dekat atas boathouse.



2016 : Tahun Paling Banyak Trip
Maybe sebab aku rasa dah stabil sikit kot, tahun 2016 merupakan tahun yang paling banyak aku join/organise trip tak kira jauh mahupun dekat. Kalau nak ikutkan tahun-tahun sebelum tu, macam tak berjalan sangat, tak bergerak sangat, banyak duduk rumah tengok TV. Trip 2016 dimulakan dengan percutian atas Boathouse dekat Tasik Banding/Royal Belum, Panjat Gunung Baling, Sabah (Kota Kinabalu) Trip, Ao Nang Krabi Thailand Trip dan aku nyaris-nyaris ikut ke trip year end 2017 ke Bangkok, tapi disebabkan kekangan waktu kerja, so tak jadi pergi



2016 : Officially Tahun Dapat Kunci Rumah Pertama
Since 1st job, teringin nak ada rumah sendiri, konon boleh escape dari family, at last even dah ada rumah sendiri, aku sewakan saja dari duduk, If not, aku kena bayar monthly while duduk sorang. So baik aku duduk dengan family, dapat income, duit lebih buat simpan.



2016 : Settlekan Tunggakan PTPTN
Frankly, aku tak penah bayar PTPTN since grad dan masa aku beli rumah, enforcement regarding PTPTN tak ketat lagi so aku lepas untuk beli rumah pertama. Next, aku dapat invitation untuk Rumah PR1MA, bila check dengan BNM nama aku dah naik CCRISS, malu baq hang!  So terpaksalah settlekan tunggakan PTPTN takut pulak nanti nak melancong tak lepas. Nasib dah kerja lama, duit KWSP Acc 2 ada, amik yang tu settle dulu.

2016 : BFF depleting
Yer, semua kawan baik dah kahwin dan masing-masing dah ada life sendiri. Hampir kesemua kawan baik aku punya kenduri kahwin aku pi tak kira sejauh mana sekalipun, waima ke Johor, Pahang, Kuala Lumpur, Alor Setar, Perlis semua aku pi nak meraikan hari bahagia depa. Tak tahulah bila turn aku, tapi kalau dah sampai jodoh, ada turn aku, depa tak mai aku dah bersiap sedia dengan tu semua. Aku dah dapat rasa jawapan cliche : anak tak sihat, bini loya-loya tak boleh travel jauh, anak nak masuk sekolah, mak mentua buat kenduri, ada family day belah biras etc so on and so forth. 



2016 : Aku Still Sayang Hang
Aku dah move on tapi dalam hati aku ada hang sorang ja. Eventhough dah try dengan a few orang lain, feeling dia tak sama. Not at all... tak sampai tahap mokhsha dia. Just need to admit that and I am still trying. Alangkah indah kalau tahun-tahun mendatang boleh bersama dengan orang yang betul-betul aku nak kat dia. Semoga 1 hari nanti, Allah bukak kan pintu hati untuk sayang orang lain lebih dari apa yang aku tengah rasa sekarang.



2016 : Kianat Mengkianati / Pecah Belah
Tahun ni jugak ada adegan aku dengan member aku yang saling kianat mengkianati dek salah faham masing-masing, dan ego yang tak dak siapa nak tunjuk dia lemah. Once dah give up, hubungan persahabatan semakin retak dan renggang padahal dulu dia punya relation kukuh dan utuh. Aku tak dendam dengan kawan aku, tapi aku rasa tak puas hati dengan orang yang pecah belahkan aku dengan kawan aku. Aku nih jenis sayang kawan-kawan, so bila dah sayang, orang lepak dengan kawan aku sendiri pun aku rasa jeles. But now, not at all. Aku dah rasa kebal dengan cara aku sendiri. You can come and you can go, sebab tak ada benda yang kekal dalam dunia nih & kawan aku sendiri penah cakap "Jangan belajar terlalu sayang benda/orang, susah nak lepaskan" which is tak termasuk keluarga ok, keluarga memang kita kena consider lebih dari strangers. Sekarang ni, aku rasa aku nak get neutral, hampa tak mau contact aku, aku dah tak kesah sebab aku pun kalau boleh dah tak mau burden kepala dengan masalah remeh yang tak mematangkan usia.

Banyak drama adegan dalam 2016 haritu, harap 2017 akan dipenuhi dengan laluan yang lebih mendewasakan kita semua. Amin.

01 January 2017

Fred'sLife : Rumah Pertama!

Semasa rumah sudah siap, tinggal infraworks saja

Tahun 2015 officially a year aku sign SNP and owned by very own house.. Alhamdulillah =)

Since first job aku dah start target untuk beli rumah, tahun pertama kerja was 2012 dan masa tu aku cukup terpikat dengan satu SOHO dekat damansara ni, Empire Damansara. Kalau tak silap aku masa tu harga dia dalam RM250k, SOHO dengan harga macam tu aku berkenan, tapi dengan basic masa tu RM1800 ja, den tak mampu, since then aku dok belajar usha rumah, tengok sana sini survey price all that.

Koleksi Harta Dunia
After a few times tengok rumah2 ni, at last aku buat keputusan pada tahun 2014 untuk ambik rumah dekat Sungai Ular, Kulim, landed single storey terrace harga dia RM245k, submit loan semua dah lepas, then aku nak try submit ke bank rimau nak check berapa rate aku boleh dapat. Masa tengah2 dok kat bank tu dok sembang ngan 1 mat ni dia baru beli rumah kat Kulim Techno City, harga dia RM235k design baru bagai semua. So aku pun pegi tengok, once dah tengok tu aku terbekenan design kat KTC ni lagi dari Sg Ular, so terpaksalah aku burnkan depo aku kat developer rumah kat Sg Ular, burn RM1,000 gak.. tapi hati dah berkenan. Orang kata kalau kita suka yang kedua dan lupa yang pertama, maksud dia kita lagi suka kedua dari yang pertama (Lebih kurang lah ayat dia)

Grill dah siap =)

Wiring + Lampu semua dah siap =)

Banyak dugaan dia weh masa first time nak beli rumah ni, kita dah lah first time, parents pulak beli rumah cerita 10 15 tahun dulu depa pun tak ingat dah prosedur, so aku merangkak sambil tanya kawan-kawan yang recent tak berapa recently beli rumah. Aku bayar booking rumah dan deposit somewhere around August 2015, lepas tu aku tunggu agak lama jugaklah untuk developer panggil sign SNP after settle everything yang sepatutnya. Bulan 3 2016, baru depa start panggil, pihak developer and lawyer dok call panggil sign itu ini. Tak berhenti kat situ ja, lepas dah sign semua, depa panggil aku lagi sekali untuk aku sign balik doc sebab depa ada tukar Schedule dalam tu which cause me to reduce the DLP maksud dia kalau sebelum ni tempoh kecacatan yang ditanggung pihak developer 2 tahun sekarang cuma cover untuk 1 tahun. Banyak betah jugak la, last aku sign ja dan the moment aku dapat kunci tu aku check thoroughly rumah tu. Not bad workmanship depa cuma ada certain part yang aku tak puas hati, aku highlight.

Abah dengan signboard jalan nak masuk rumah

Dia ada timeframe tu dari tarikh kita sign SNP ke tarikh duit dari bank disburse semua sampai ke tarikh kita dapat kunci. Kali ni pihak developer bagi kunci kat aku lambat dari sepatutnya. Kunci rumah sepatutnya aku dapat before Raya Puasa 2016, tapi aku dapat selepas raya and lepas raya start panggil lah quotation untuk orang buat grill dengan wiring lampu kipas semua. Both orang grill dengan wiring aku saaaaaangatttt problematic weyh. Sebelum panggil orang buat semua tu, aku panggil 3 4 orang jugak datang quote price untuk aku, and both are the lowest price. Kualiti elok, memang tak bangkang, tapi lambat weh, tahap menunggu dia boleh meledak-ledak darah ni. Grill janji nak siap dalam 2 3 minggu, jadi 2 bulan! Wiring janji siap seminggu dua jadi 1 bulan! Kau mampu.. Sudahnya, lepas Raya Haji baru boleh cuci rumah bagai. Sekarang ni, alhamdulillah, dah ada orang sewa dah.

Ibu dengan address plate rumah

Target aku lepas ni sebelum cecah umur 30 aku nak look into another property. Landed property jugak, maybe nak go for area Bertam? Pastu beli kat dalam Pulau, then nak beli kat KL! Once dah beli rumah ni, kita nampak kat mana dia bercambah jadi macam satu ketagihan tau. Apa2 pun, selagi ibu masih ada ni, aku selalu cakap kat ibu doa untuk aku kalau aku nak apa2, setakat ni alhamdulillah, apa aku nak, aku doa, aku cakap kat ibu, minta ibu doa, semua dapat..