30 December 2014

Fred'sLife : 5 Idiots

[Note : Penggunaan Bahasa Melayu skema dipraktikkan dalam entry ini ]

#Throwback zaman study
Nilai persahabatan, tak ada kayu pengukur yang boleh jadi indikator betapa bernilainya kawan-kawan dalam diri kita. Yerp, aku ada ramai kawan tapi kadang aku rasa macam aku tak ada kawan. But I have bow down my ego, aku cari kawan aku yang mana setia nak melayan karenah aku. Semakin kita tua, semakin menganjak diri ke usia yang lebih tinggi angkanya, semakin mematangkan pemikiran kita. Aku mula belajar ada benda yang aku praktikkan dulu dah tak relevan lagi. Kita ubah, demi kelangsungan hidup.

Cerita pasal 5 IDIOTS ni pasal lima orang sahabat aku, yang aku pasti aku perlu coretkan dalam diari aku untuk dikongsi dan ditelaah ramai. Pada masa yang sama, dapat aku abadikan dalam blog aku yang sudah berusia 5 tahun dengan pelbagai hasil nukilan ceritera baik positif atau negatif yang lahir dari diri aku sendiri. Kenapa 5 Idiots? Aku suka tengok cerita Hindustan, bila aku tengok cerita 3 Idiots, aku teringat kat kawan-kawan aku ni, tapi depa ni ada 5 kesemuanya, jadi aku jenamakan semula jadi 5 IDIOTS.

Filem Hindustan - 3 Idiots, sedih kot tengok cerita ni, sebak ...
nilai persahabatan yang tinggi kot dalam cerita ni
Mohd Muzammil Ismail, Sidik Farouk, Mohd Azahar Yusof & Mohd Shafiq Johari. Kisah bermula semasa masing-masing menuntut dalam semester pertama di School of Housing, Building & Planning, Universiti Sains Malaysia. Buat pertama kali aku bertegur sapa dengan Sidik, corak sembang macam dah bertahun berkenalan. Rasanya dia orang pertama / kedua semasa aku menjejakkan kaki ke school. Datang dari Studio Urban & Regional Planning, aku dikenalkan pula dengan dua orang lagi yang datang dari major yang sama, Am & Jaar. Pertama kali aku nampak Am, persepsi aku "Ah, budak rempit pun lepas masuk USM?!" ... dengan gaya rambut perang, kasut sneakers dan jeans ala ala nak rabak disandang beg, jujur aku cakap, aku sangkakan dia rempit yang tengah memberontak dihantar keluarga sambung belajar ke sini. Sangkaan aku meleset bila aku kenal dan dapat tahu dia 4flatters dalam STPM, begitu juga Jaar. Di awal perkenalan, aku sering mendengar dia student Clifford. Serius, aku tak tahu pun yang Clifford tu bukan sekolah calang-calang. Ciq? Aku kenal masa melepak dengan Sidik dekat Fajar Harapan. Perkenalan dengan Ciq simple. Kewujudan aku dalam group berlima ni, ibarat aku sebagai pemerhati mereka. Tapi aku bersyukur dikurniakan sahabat-sahabat ini.

Taman Rimba Penang - Dulu rajin nau program mandi manda
                                              
Sepanjang perkenalan, aku tak banyak dapat berkongsi kisah suka bersama mereka, sebab aku tak sama major, aku ni Non-design depa pulak design, jadi syllabus tak sama, jadual tak sama, waktu untuk diluangkan banyak lepas habis kelas dan hujung minggu. Dalam banyak-banyak kenangan yang sempat aku kutip, paling tak dapat aku lupakan, bila kami buat adhoc program ke Alor Star, misi mengambil Am.

                Kolam Air Panas Baling                              
Satu malam tu, kami berempat membusuk dalam bilik Sidik, tak buat apa-apa, masing-masing membungkang, bersuara tapi diam. Semua bosan, tapi tak tahu nak buat apa. Tiba-tiba Am SMS cakap kalau rajin datang Alor Star ambil dia balik ke USM. Berbekalkan otak seminit, semua setuju dan mula buat collection untuk isi minyak dan tol. Perjalanan pun bermula.

Yang 2 atas batu tu sekarang tengah counting the days, dekat sangat dah,
                                               yang sorang lagi pulak lewat seminggu dari Jaar punya tarikh kahwin.  
                                          
Bandaraya Alor Star. Apa saja yang menarik di waktu malam? Semua tertanya-tanya, Am bawak kami pusing bandar, ceritanya sambil usha kupu-kupu malam. Serius tak dak motif, cuma ingin tunjukkan kegiatan yang wujud. Kami declare aktiviti malam tu "Malam Mencandat Sotong". Tapi tak payah risau, kami cuma perhati dari jauh. Namun, aku tak akan lupa cerita tu sampai bila-bila.
Minggu lepas, Ciq hantar kad kahwin, jemput datang kenduri kahwin dia. Am pulak dua tiga hari sebelum tu, dah pinang anak dara orang. Sekarang dah bertunang dah pun. Ensyallah, tarikh akad nikah jatuh pada tarikh yang sama dengan tarikh majlis kenduri Jaar. Isu besar disitu, antara hadir ke majlis akad Am, atau majlis kenduri Jaar.  Sekejap masa berlalu, dulu masih hingusan, tak lama lagi, dah nak jadi suami orang, ensyallah bapa orang. Masing-masing dah menganjak ke alam yang lebih dewasa. Aku? Ensyallah, ada rezeki akan menyusul. Menanti jodoh lagi buat masa ni. Sidik, kena tanya dia sendiri.

Celebrate Birthday aku yang ke-23 bawah KLCC + 1 Ecah!!!
Semoga persahabatan ini kekal berpanjangan dan jodoh sahabat-sahabat aku kekal sampai ke syurga, Amin.














01 September 2014

Fred's Wish List : Barang Hantaran

Assalamoleykom W.B.T,

Alhamdulillah, kenduri untuk the only kakak aku dah berlangsung dah dengan jayanya. Aku bangga gila dengan kemampuan mak aku untuk kelola kenduri tu walaupun aku nampak dia sorang bertungkus lumus untuk buat kenduri ni sorang-sorang. Yerp the helpers are there, for sure, tapi the mastermind dia adalah mak aku. Almost everynight, lepas dia balik kerja, dia lipat kotak untuk doorgift kak aku, and sometimes ada yang datang tolong. Rebus 600 biji telur sorang-sorang dia kat dapur. Aku tak buat benda apa sangat, yang banyak buat kerja mak dengan adik laki aku dan juga kawan-kawan dia. Dah kawan-kawan adik aku ramai, aku nak duduk menapak kat situ pun rasa awkward, so biarlah depa yang buat kerja.

Selesai majlis, aku dok imagine, time aku kenduri nanti, hantaran apa aku nak ...hahahaha... so here come the list.

1. iPod Touch

Sebab aku suka dengar lagu dan aku ada iPod Touch 2nd Generation yang dah nazak menanti hari, iPhone 4s yang dah hilang dan diganti dengan iPhone 5s currently, dan jugak iPad 2nd Generation, instead of minta Mac Book, to be considerate, aku nak request untuk replace iPod jer pastu kat belakang tu ada ukiran nama aku dengan bakal wife beserta dengan tarikh. Disebabkan iPod ni dia punya kualiti superb dan jugak aku ni gila gadget, ensyallah aku akan simpan benda ni dengan sebaik mungkin. Even handphone-handphone lama aku yang dah rosak still aku simpan, takkanlah ipod aku nak buang, yer dak? Harga iPod Touch sekarang ni di pasaran dalam RM729


2. Jam Tangan 


Aku suka gila dengan jam. Jam should be one of the aksesori wajib kalau aku nak keluar. Kecintaan aku kat jam boleh buat aku beli jam G-Shock original masa zaman study harga RM600. Kumpul duit kot. Tapi malangnya, sekarang jam tu dah arwah kena rembat dengan pencuri yang pecah masuk rumah aku. So kalau nak kahwin nanti, aku nak minta jam tangan, kalau boleh tak nak brand-brand macam Fossil, Alba, Esprit, CK dan seangkatan dengannya. Benda nak pakai lama jadi biar tahan lasak. At least Casio, up sikit Tissot, Oris ... Bajet untuk jam ni dalam RM1000++ lah kot.

3. Cincin Palladium


Cincin Paladium! Lelaki tak boleh pakai cincin suasa, sebab dia ada campuran emas ... So cincin yang diboleh pakai adalah perak. Even kalau tak dapat cincin palladium dapat perak pun jadi dah. Cumanya palladium ni lebih mahal dari perak, 1 piece around RM1000 jugaklah. Cincin perak yang cantik dalam RM200 dah boleh dapat. Tapi bergantung kepada design. Kalau buat cincin perak, batu beli sendiri, design sendiri pun ok jugak kan?

4. Set Perfume, Face Wash Lelaki & Wallet Tali Pinggang


Ha! Set macam ni aku tak sure berapa sebab perfume saja pun sebotol dah RM100++ ... Tapi kalau tak ada pun tak apa benda ni. Bagi aku benda ni and set wallet tali pinggang or even kasut untuk lelaki ni benda yang tak tahan lama, dah habis, rosak lusuh nanti buang. Nak bagi hantaran, biar benda tu kalau dah habis tak berguna lagi pun boleh simpan macam iPod tu. Benda macam ni kalau dah rosak lusuh kena buang, kalau tak dia dikira sebagai agen menyemak rumah. Tapi sebab nak bagi penuh dulang jugak, so biarlah ada jugak kan. Frankly, aku tak minat pemberian benda-benda yang bila dah habis kena buang ni.


5. Al-Quran

Al-Quran ni kira macam tanggungjawablah. kalau kita ada simpan tak baca berdosa. Kalau dah ada Al-Quran ni bukan sahaja kita boleh simpan lama, bahkan bila baca dapat pahala. Kat rumah aku setakat ni Quran yang ada Quran yang guna masa belajar mengaji tu ja, kulit warna biru purple warna warni tu. Tu pun still elok. Risau jugak bila ada Quran baru nanti Quran lama simpan tak digunakan buat hiasan.

Lain-lain item untuk dijadikan sebagai hantaran aku rasa tak ada. Tapi kalau boleh nak bagi dekat lelaki ni biar benda yang dia boleh guna lama dan bila guna tu ada sentimental value. 

Cukup dah kot kalau 7 balas 5, kalau lebih aku tak boleh nak pikir dah.

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT KAKAK AKU DAN JUGAK PASANGANNYA

Sekian.

05 July 2014

Fred'sLife : The Inspiration to Others

Baru-baru ni, Human Resource company aku ada buat macam satu ujian personaliti kat staff-staff yang join pertandingan masakan kat The Cooking House, Hartamas. Lepas saja join masak tu, kami diberi satu handout untuk dijawab dan the next Monday, dah sampai result kami dan kami dah boleh baca personaliti sorang-sorang yang join tu. Frankly cakap, most of it yang ada dalam description ujian personaliti tu sememangnya aku ... Ujian tu nama dia Myers Big Test kalau tak silap. OK. Aku akan taip every word yang ditulis sebabnya benda ni dia bagi dalam hardcopy

Chef Tajul Faiz ketika di The Cooking House, Hartamas -p


INFJ (the counselor)

INFJ in a Nutshell
INFJs are creative nurtures with a strong sense of personal integrity and a drive to help others realize their potential. Creative and dedicated, they have a talent for helping others with original solutions to their personal challenges. The Counselor has a unique ability to intuit others emotions and motivations, and will often know how someone else is feeling before the person knows it himself. They trust their insights about others and have strong faith in their ability to read people. Although they are sensitive, they are also reserved; the INFJ is a private sort, and is selective about sharing intimate thoughts and feelings.

What Makes the INFJ Tick
INFJs are guided by a deeply considered set of personal values. They are intensely idealistic, and can clearly imagine a happier and more perfect future. They can become discouraged by harsh realities of the present, put they are typically motivated and persistent in taking positive action nonetheless. The INFJ feel and intrinsic drive to do what they can to make the world a better place. INFJs want a meaningful life and deep connections with other people. They do not tend to share themselves freely but appreciate emotional intimacy with a select, committed few. Although their rich inner life can sometimes make them seem mysterious or private to others, they profoundly value authentic connections with people they trust.

Recognizing an INFJ
INFJ often appear quiet, caring and sensitive, and may be found listening attentively to someone else's ideas or concerns. They are highly perceptive about people and want to help others achieve understanding. INFJs are not afraid of complex personal problems; in fact they are quite complex themselves, and have a rich inner life that few are privy too. They reflect at length on issues of ethics, and feel things deeply. Because Counselors initially appear so gentle and reserved, they may surprise others with their intensity when one of their values is threatened or called into question. Their calm exterior belies the complexity of their inner worlds. Because INFJs are such complex people, they may be reluctant to engage with others who might not understand or appreciate them, and can thus be hard to get to know. Although they want to get along with others and support them in their goals, they are fiercely loyal to their own system of values and will not follow others down a path that does not feel authentic to them. When they sense that their values are not being respected, or when their intuition tells them that someone's intention are not pure, they are likely to withdraw.

INFJ in the Population
INFJ is the rarest type in the population. It is at least common among men, and the third least common among women. INFJs make up:
  • 2% of general population
  • 2% of men
  • 1% of women

Popular Hobbies
Popular hobbies for INFJ include writing, art appreciation, cultural events, reading, socializing in small intimate settings, and playing or listening to musics.

Interesting Facts About INFJ:
  • Least common type in the population
  • On personality trait scales, scored as Sincere, Sympathetic, Unassuming, Submissive, Easygoing, Reserved and Patient
  • Among most likely to stay in college
  • Among highest of all types in college CGPA
  • Most likely of all type to cope with stress by seeing a therapist
  • Highest of all types in marital dissatisfaction
  • Commonly found careers in religion, counselling, teaching and the arts.

So tu lah dia aku punya personality, sincerely cakap almost 99.9% memang character aku. Tapi aku mengaku 80% sajalah yang betoi pun... =p

15 June 2014

Fred’sLife : Tempoh Peralihan

Harini aku tatau kenapa rasa macam dull sangat. Aku rasa macam kosong. Mungkin diri tak cukup dengan Allah? Mungkin. Sebab tu aku rasa kosongkan? Tapi tatau kenapa aku rasa macam masa berlalu cepat sangat, apa yang dirancang ada kadang menjadi ada yang tak menjadi. Aku macam tengah tunggu sesuatu yang boleh bagi aku kepuasan. Tunggu tapi aku tatau benda tu ada ka tak, nak mai ataupun tak.
Lepas kerja dekat KL and balik Kulim, aku realize yang sebenarnya aku rapat dengan family aku tapi aku jauh dari kawan-kawan aku. Most of my friends duduk KL, memang membesar dekat KL dan ada yang mastautin kerja kat KL dan depa ni tak pulak balik kampung halaman sebab kat kampung depa tak boleh nak offer kerja yang depa nak. Aku ni pun besar rahmat boleh balik Kulim, sebab dapat kerja kat Penang even though nak kena travel almost sejam hari-hari.

Aku ingat lagi. Masa aku habis SPM dulu, meriah sangat. Sat-sat dia ni mai rumah amik aku pi la jalan-jalan mana-mana. Seriously time tu rasa macam “Wow! Lihatlah dunia, aku dah besar! Aku dah boleh drive, aku dah ada duit sendiri untuk jenjalan” – sebab masa tu semua pakat buat part time. Time cuti semua boleh spend duit masing-masing. Aku rasa tu moment yang best kot dalam part of life transition aku. Sekarang bila aku dah balik dari KL, stay kat Kulim, kawan-kawan lama aku dah tak dak. Semua dah bawak haluan masing-masing... Nak cari balik? Susah la. Nak jumpak time raya pun rasa macam kelam kabut dah. Sebab time raya semua nak spend dengan family, pastu cuti tak panjang, kerja semua jauh-jauh, nak kena rush balik rumah pulak sebab dah nak kerja esok-esoknya.

Jumaat lepas. Aku rasa rindu sangat Kuala Lumpur. Aku mengaku aku tak suka KL. Aku rindu Kuala Lumpur sebab dekat sana aku ada kawan-kawan. Aku cuba nak spend the quality time with them. Tapi banyak sangat aral melintang. End up aku tak pergi pun KL tu.

Then apa ja yang aku buat kat weekend ni? Aku melepak dalam rumah, basuh kereta. Oh yes! Sabtu petang aku shoot masuk pulau, jumpa sidik. Lepak dalam bilik hostel dia memandangkan dia dah nak habis master tak lama lagi. Lepas ni, dia dah tak duduk situ dah. Aku actually dah set dalam mind aku since April itu hari. Bulan 6 ni, Sidik dah last kat penang. Aku kena prepare mental yang aku dah tak dak geng melepak kat Penang. Yang lain memang la ada, tapi semua jenis dah berkeluarga, so bila nak ajak melepak ni dia jadi macam tak berapa nak gila-gila macam dulu ... But then, Sidik dapat offer praktikal kat Penang untuk 3 bulan, so dia akan duduk kat penang sampai September lah! Yeay! At least kan ...


But the point is now. Aku still rasa tak best! Aku tatau kenapa ... aku rasa kosong ...

09 June 2014

Fred'sLife : Cucuk Kad ATM, Cash Tak Keluar

Terkejut beruk ....! Serious terkejut bila withdraw dekat UOB guna kad HSBC aku, setelah berdiri depan mesin ATM tu tunggu application diproses tetiba keluar kad sahaja, cash tak keluar, resit tak keluar ... Aku selamba ja ingatkan tak dak apa2. Bila check online.. amik hang! dia dah tolak cash dari akaun aku siap dah kena cas rm1.

Jangan Gelabah!
1. Simpan resit (kalau ada resit)
2. Ambil no mesin ATM. Setiap mesin ATM ada serial nombor dia. So just take note.
3. Call bank yang issue kad ATM tu. Macam kes aku, aku kena call HSBC inform la.
4. Masa call tu customer service akan tanya macam-macam soalan untuk verification dengan bagi details no mesin ATM tu atau no resit.
5. Kalau sama bank, say pakai kad HSBC cucuk dekat HSBC then depa akan return balik dekat hampa within one week. Kes paling cepat esok dapat dah kot. Tapi kalau kata interbank, dia macam take time lama nak arwah! Aku call customer service HSBC dia cakap, disebabkan aku cucuk kat UOB guna kad HSBC, so it takes time 30 - 50hari bekerja. Once ready nanti bila duit tu dah refund masuk dalam akaun aku. Pihak HSBC akan call maklum pada aku.

Dahlah... aku sekarang kena banyak sabar... Tunggu lah nanti masuk dalam akaun, boleh raya balik lah ;)

Bubbye

28 May 2014

Fred’sJourney : Cameron May 2014




Dah lama kot tak menjelajah bersama dengan member-member, last trip done was last year kot, trip ke Melaka! Eh aku ada buat post tak pasai trip aku dengan member2 matrik aku ke Melaka? Tak pa kalau aku tak buat lagi, sokay, aku still ingat lagi moment-moment masa tengah kelam kabut nak p Melaka itu hari. Kali ni aku nak cerita pasal trip aku yang entah tak semena-mena sampai ke Cameron Highland!

Whatsapp Inisiasi ... Sumpah Gedik
Maigosh!

Trip ni sebenarnya langsung tak di rancang at first place. Malam tu masing-masing tengah melayan kepala otak kebosanan. Macam biasa, aku balik rumah, siap-siap landing depan TV layan TV ja tukar-tukar channel. Member-member aku yang lain pulak ramai dekat Penang... Pulau to be exact, so kalau nak lepak memang aku kena masuk pulau la cerita dia kan.. By that time dah pukul 10 malam kalau tak silap, kalau aku gerak masuk pulau dah pukul 11.15 sampai lah sana, tapi masalahnya kalau sampai sana pun apa ja yang boleh buat selain lepak mamak pastu masing-masing dok tenyeh smartphone masing-masing. So dok melayan whatsapp sajalah cerita dia.

Ahli Jemaah Majlis
Tetiba member aku bok keluar idea “Jom pi Cameron!” terus aku jawab “Jom!” memang nak la... otak masa tu dah beku dah. Then terus aku set otak aku 1130 aku kena tidur. Exactly, aku pun tidurlah pukul 1130 tu setelah meninggalkan arahan dekat si Sidik tu lead jalan rumah aku guna Waze lah konon, tapi haram... sesat jugak.

Bersama Kenderaan Pacuan 4 Roda Jadian
3.30 pagi, depa sampai rumah aku... Terpacak depan rumah aku macam lah aku duduk sorang-sorang kan... tak ka terkejut ibu aku dalam rumah pukul 3.30 pagi ada orang dok terpacak depan rumah? Hahaha. Aku pun dah bangun by that time! Tanpa mandi terus packing lompat masuk dalam kereta, terus jalan! Actually dah mandi dah masa balik kerja tu, tapi takkan nak mandi lagi 2 3 pagi wea semata nak keluar. Ah lantak la kan...orang lain pergi kerja pagi-pagi pun ada yang tak mandi ...

Bergambar Kenangan Bersama di Hadapan Hotel menghadap Foodcourt .. Konon sewa hotel, padahal semua tak tidur kecuali beruang koala yang berdengkur ganas dalam kereta
Masa awal perjalanan, aku yang drive, dari Kulim sampai lah ke Cameroan Highland. Kami berhenti kat Tapah, singgah toilet dan jugak semayang Subuh. Pastu kami teruskan perjalanan, sesat sat sebab dah lama tak pergi, guna Waze pun memang Waze gelong rupanya.. Then katanya nak tengok kabus kat Cameron tu, konon bercakap nanti keluar asaplah. Memang tak lah cerita dia! Sampai kat atas Cameron tu tengok-tengok 8.30 pagi. Dengan masa tu keadaan jalan sempit sebab depa tengah renovate jalan.

Subhanallah ... Bayangkan bukak-bukak pintu rumah nampak pemandangan ni =)
Tujuan utama kami ke Cameron Highland hanya nak pergi minum teh dekat Teh Boh Plantation. Tapi sebelum nak sampai ke situ, kami pi breakfast dulu dekat market dia, ada macam foodcourt lah. Kata jual nasi lemak, tak rasa pun lemak dia. Sorrylah, lidah foodhunters, makanan tak kena lidah sikit memang kena condemn bukannya tak bersyukur Cuma nak jadi ala-ala polis masakan... So kami pun semua make a joke, kat Cameron ni manalah nak ada pokok nyior, tak dak nya kelapa-kelapa segar, cili-cili fresh adalah, so pasrahkan sajalah...

We-fie adik beradik Fify
Lepas kami breakfast, terus shoot ke Teh Boh Plantation tu, kereta aku yang kononnya kereta sport tak semena-mena dah jadi 4WD. Aku pun tatau masa tu dia jadi Triton ka Hilux ka CRV ka aku pun tak sure, entah-entah Hummer! Sebab kereta aku tu memang kena lenjan la cerita dia naik bukit dengan jalan-jalan sempit nak sampai ke ladang teh tu.. Terbaik gila!! Sampai-sampai sana tengok-tengok tutup! Tengah renovate macam mana tatau... So pasrah. Kami cari ladang lain.

Hanya ni Sahaja Matlamat Kami Pergi CH!
Sampai sana apa yang penting adalah selfie dan amik gambar dulu! Dah settle baru la minum dan buang masa sambil main smartphone masing-masing... gitu... Dah habis minum, singgah kedai souvenir, beli teh sikit, beli magnet fridge – tu yang paling penting tu, setiap tempat yang pergi kalau ada jual magnet fridge, benda tu kena beli dulu =)

Last Checkpoint!
OTW back tu kami singgah pulak dekat pasar dia yang jual macam-macam buah dan sayur-sayur tu. Still kena membeli sebab dapat pesanan daripada madam kat rumah. So beli la strawberry, jagung dan lain-lain. Then habis membeli terus shoot balik rumah! Perjalanan kami memang best! Sebab masing-masing tau nak hargai masa dan best gila buat program otak last minute ni!!! Kami sampai Kulim around 6 petang, then yang lain-lain shoot balik USM!



Serious, next trip harap lebih jauh dan lebih adventure! Ensyallah, amin.

24 March 2014

Fred'sLife : Salahkah Aku Hanya Kerana Aku Memandu Mazda 3?



Dah dekat dua tahun dah aku bawak Mazda 3. Sebelum ni aku bawak Perodua Kancil ja. Alhamdulillah, kedua-dua buah kereta ni ada makna tersendiri dalam hidup aku. Perodua Kancil, kenderaan empat tayar yang bawak aku ke sana ke sini mencari rezeki semasa di zaman universiti. Dengan kereta ni lah aku buat prebet sapu, dengan kereta ni jugaklah bermulanya kerja yang mendatangkan pendapatan yang lumayan bagi aku.




Masa nak beli kereta, banyak aku fikir, perlu atau tidak aku beli kereta? Kalau ikut kepada keperluan, Proton Persona dah cukup masa tu. Tapi family aku masa tu dah ada pakai Proton, dah ada pakai Perodua. Apa salahnya aku amik kereta yang bukan buatan Malaysia memandangkan masa tu pun duit ada lah lebih sikit =) Tapi perasaan sayang nak tarah bukit tu ada dalam hati. Mula aku plan, tak apalah, amik MyVi Extreme sudah, warna putih, dah siap dengan body kit. Dah pergi tengok, dah pergi test drive. Tup tup, Proton buat launching, Proton Preve, alamak, smart jugak kereta ni. Masa tu, perasaan berbelah bahagi antara Proton Preve dengan Perodua MyVi, tak tahu yang mana satu yang bakal tawan hati aku.



OK! Dah bersedia untuk rembat Perodua MyVi Extreme, Putih! TITIK! Lalu ibu bersuara. Haritukan Faiz dah pakai Kancil, pakai lah kereta besar sikit, nak berjalan senang, boleh simpan barang banyak sikit. Terus hati tiba-tiba tertutup nak tengok kereta compact. Masa tu, tiba-tiba saja tak dak perasaan nak beli kereta, rasa macam, hum, malaslah, pakai sajalah Kancil tu, boleh saja pakai pun.

Satu hari ibu baru balik, dari market (pasar pagi) mungkin, diletakkan atas meja, bermacam-macam brochure kereta. Rupanya, ibu pergi survey untuk aku kereta apa yang ada kat showroom sekitar Kulim ni. Honda Civic, Honda City, Honda Jazz, Proton Preve, Toyata Vios. Petang tu, kami pi la tengok Showroom Honda.  Rasanya nak amik Civic kot. Tanya kat dealer, Civic putih ada lagi? 1.8 pun jadilah, sebab masa tu tengah nak switch dari Civic model lama ke baru. So production dah slow down. OK! Ada, tapi yang tinggal cuma hitam. Settle nak buat booking, then check loan dulu. Harapan punah, loan tak lepas sebab muda sangat kata dealer, tapi kalau City lepas. Then oklah, masa tu rasa macam malas gila nak fikir. Kalau jadi, jadilah rembat terus, tak nak fikir-fikir dah, kalau tak jadi, dah nak tutup mata, tak nak fikir pasal beli kereta. 



Then esok-esok pergi jalan-jalan dalam Pulau Pinang. Stop by dekat Chevrolet, Cruze jadi perhatian, look around dan test. WOW! Kereta ni menarik.. tapi sayang sempit, tambah pulat Chevrolet tak se-familiar mana dekat utara ni, servis centre pun entah mana-mana tempat dia. Jadi, tak nak pasang niat. OTW balik ke Tanah Besar, singgah dekat AutoCity, betapa banyaknya showroom kereta. KIA, tak nak, sebab masa tu kakak baru saja rembat KIA Forte Koup. Performance Koup, not bad. Takkan nak amik Forte? Kak Forte Koup, aku Forte? Hum... nay~ ... Sebelah McDonald ada showroom Mazda. Step into the showroom; typical dealer yang nampak orang macam aku selebet, naik Kancil masuk Mazda, mesti depa pikiaq, hum.. dia ni cuma look around, nak tengok tenyeh-tenyeh muka kat cermin kereta, try seat, bukak pintu, bukak bonet, main steering, pastu balik. Standard la kan.  Nobody entertain, kecuali Mr. Gunasekrn.
Dia pun explain dengan bagusnya. Then aku pikir, aku penah simpan angan-angan nak pakai Mazda RX8. Then aku tanya dia. Hum, harga RX8 mahal dan aku tak rasa aku nak pakai kereta semahal tu dalam waktu muda aku ni. OK, aku rasa hati aku tertarik dengan Mazda 3, tapi masa tu Honda City dah booking.

Balik, bincang. Then a few days later, macam dapat petunjuk, pergi mana-mana mesti nampak Mazda 3. Then aku cakap kat dealer Honda, aku nak cancel booking.Then tak dak masalah, booking fees aku pun boleh refund. Then aku pun pergilah ke Mazda. Kali ni dengan abah, tunjuk kat abah kereta semua, masa tu, still semua dealer tetap dengan cara layanan dan pandangan yang sama. Then abah kata OK boleh on. Weekend aku pergi dengan ibu kat showroom tu, pun sama layanan dia, then nampak Gunasekrn, kami sign contract bayar downpayment semua. 

So, since aku drive Mazda 3 ni, aku memang rasa puas. Alhamdulillah. Macamtulah ceritanya aku nak beli Mazda 3. Tapi, SALAHKAH kalau aku nak bawak Mazda 3? What a typical thinking they had; nak makan apa lah lepas ni, bayar duit kereta saja dah berapa. Macam mana nak kahwin? Duit nak buat simpan kawen pun tak cukup. Hum, dia tak dak duit lah bulan ni, bayar duit kereta banyak. At one point, aku Cuma nak cakap, kalau hampa rasa tak boleh, then better don’t. Jangan berumah ditepi pantai kalau takut dilambung ombak. Itu ja. Tapi orang-orang keliling macam nak cakap, YOU’VE SCREWED YOUR LIFE sebab, hang bawak kereta mahai. Kesah apa? Sebab aku yang nak, hampa sakit ka nampak aku bawak kereta? Aku tak penah pulak kata kat hampa, eh kesiannya.. bawak MyVi. Aku tak cakap macamtu sebab part of me dulu penah plan nak pakai MyVi is enough. Tapi senang nak cakap, kalau aku tak beli Mazda 3 ni dulu, maybe lagi berapa tahun barulah aku akan merasa nak pakai kereta bukan keluaran Malaysia mungkin, ataupun aku pakai kereta import tapi yang pasang kat Malaysia dengan harga yang murah. Macam yang aku dok nampak sekarang, kalau lah by this age, tanpa komitmen, aku rasa aku boleh bersedia untuk rembat Toyota Vios TRD, atau Honda City. Kereta yang harganya bawah RM90,000. But then, aku dah pilih kereta aku.


Next time, kalau aku nak beli kereta lagi, aku mungkin akan pilih Mazda CX5, atau Honda CRV, atau seangkatan dengannya, paling tidak pun Honda Stream.

17 January 2014

Fred'sLife : List To-Do Sebelum Kahwin

Kawan-kawan dah ramai dah hantar kad kahwin, kejap-kejap dia ni kahwin, kejap-kejap dia tu pulak nak kahwin. Siapa cakap aku tak nak kahwin, aku nak kahwin tapi dah cakap awal-awal lagi aku tak fikir langsung yang bila aku nak kahwin. Macam certain orang dah set time limit, by umur 28 tahun dah nak kena kahwin, bagi aku pulak, dah memang aku tak target. Last time aku dah set, by umur 40 mungkin baru aku fikir nak kahwin, tapi bila aku tengok ramai kawan dah kahwin aku dah set limit tu ke bawah sikit ke 30 tahun maybe. Sekarang ni umur aku pada tahun 2014 ni is 24 tahun baru. Sangatlah muda, banyak lagi benda yang aku tak buat dan aku kena buat sebelum aku kahwin. Even orang yang umur 25 tahun pun tak kahwin-kahwin lagi. Kalau pikir umur orang rasa kita tua, tapi aku tak pernah rasa macamtu.

Sebenarnya, banyak benda aku nak settlekan dulu sebelum aku kahwin. Tapi harini aku nak post up kan certain things yang aku betul nak buat kalau boleh la. At least ada target, tak boleh fullfil semua, at least aku fullfil kan certain things pun boleh jugak.

1. Beli Naked Bike Kawasaki ER6N 
Aku dah lama teringin sangat nak naik superbike, tapi disebabkan malas nak amik lesen B full, so tak nak lah fikir motor superbike, dapat beli motor ER6N pun ok, tak pun beli KTM Duke 200 pun boleh dah aku rasa. Yang penting beli and own by my self. Alhamdulillah, target 2012 2013 aku dah termakbul untuk beli kereta, macam-macam list kereta aku dah buat sebelum beli kereta, macam yang penah aku post dalam blog post aku tahun 2012, lastly aku berjaya dapatkan Mazda 3 1.6 CKD dan baruni aku ada beli kapcai Yamaha LC 135 =) alhamdulillah dan kenangan ini aku abadikan dalam no pendaftaran kedua-dua kenderaan milik aku kepada 2890 sempena hari jadi aku 28 August 1990.

Ensyallah lepas ni, nak kumpul duit beli naked bike pulak.

Kawasaki ER6N

KTM Duke 200

2. Jelajah 1 Tanah Melayu & Kepulauan Borneo
Second thing aku nak buat is menjelajah seluruh Malaysia. Actually semua tempat aku dah sampai dah kat Malaysia ni, tapi aku nak prepare list, dalam list ni ada setiap negeri dan aku kena p MUST VISIT place dia. Then baru lah dikira complete journey aku. For time being, tempat yang aku tak sampai-sampai lagi is Sabah Negeri Di Bawah Bayu. COMPLETED ON 9-MAY-2016

3. Pergi Umrah
Aku dah ada review beberapa agensi untuk pergi umrah ni. Yang paling murah RM4890, yang paling mahal tak sure tapi kalau dapat around RM5000 - RM7000 then should be okay dah tu. Cuma kena tunggu cuti dah banyak kot. Tahun ni total cuti ada 14 hari, tapi kalau nak pergi umrah, kena ambik cuti lebih kurang gitu lah, kena plan betul-betul baru boleh menjadi ni. Tapi kalau dah kahwin, pergi dengan isteri pun menarik jugak kan. Tengok lah macam mana dulu.


4. Beli Rumah
Beli rumah ni pun penting ni, sebab bila dah kahwin kena ada rumah sendiri then barulah senang kita nak hidup berumah tangga kan? Yer tak? Kalau tak nak kena menyewa, tapi aku pikir kerja pun tak stabil lagi dan tak tahu lagi kat mana aku nak settle down. Entah-entah rezeki aku lepas ni dekat Johor pastu aku settle down kat Johor, better beli rumah kat Johor, ha gitu lah gamak ceritanya. Tapi aku teringin nak duduk rumah condo atau studio house, tak besar sangat nak jaga. Landed house pun nak tapi nak ala-ala kampung style or Semi-D, tepi dia boleh buat taman. COMPLETED ON 17-JULY-2015



Ada banyak lagi senarai aku sebenarnya, tapi kalau senarai aku berjela, memang sedihlah sampai kesudah tak settle senarai tu tak kahwin la gamaknya aku =p